preskoči na sadržaj

Osnovna škola Kaštanjer Pula

Login
Tražilica
Kalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Natjecanje DABAR

Popis dodatnih materijala

Pula

UPISI U SREDNJE ŠKOLE

Edmodo za učenike
E portal Nikola Tesla
 

 

Škola bez nasilja

Za djecu
 
 

 

Anketa
Što mislite, da li bi trebalo organizirati više oblika izvanučioničke nastave ( npr. terenski rad, boravak u prirodi, izleti i sl)?
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 2. 3. 2011.

Ukupno: 627780
Danas: 109
Panoi
Listopad u našoj školi
 
Učimo kineski jezik
Događanja

Natjecanje "Pula moj grad 2017"

Karla Jelenić

4. mjesto

Mate Ljubić, 5.r.

Natjecanje "Pula moj grad 2016"
1. nagrada

Filip Kurtović

 
Katarina Benčić
 
Zavičajna nastava
Projekt "Kartulina z Istre"
 
Proljeće
Pozitiva
Dani kruha

Radovi učenika

Noemi Vučković
Lucija Višković
Lovro Milinković
Lana Šešelj
Lucija Višković
Alex Cvek
Tea Petelinec
Leon Nađ
Lucija Višković
Blaž Buić
Bojan Dimitrić

 

Priloženi dokumenti:
P1000797.JPG
P1000798.JPG

Psi u školskom dvorištu ?
 
Volimo pse, ali im nije mjesto u školskom dvorištu!
Katarina Benčić
 
Elena Bužleta
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Kliknite na fotografiju i pogledajte izložbu "Sunce"  naše talentirane učenice Ivane Kutlača

 

Radovi učenika -Glogster
 

 Lucija Rukavina, 7.a

Monika Dilber, 7.a

 

 
Trka Uljanika 
Noemi Vučković, Paint
 
Glog, Bilić Stella, 8.r.
 
Glog, Ivana Kopričanec, 8.r.
 
Glog, Toni Božac, 8.r


 

1.mjesto - Pula moj grad

Animacije, Noemi Vučković, 7.r

 

3.mjesto - Pula moj grad
Digitalni crtež, Karin Kariko, 5.r

 

Vijesti iz boravka
Čestitka boravkaša
Klaudija Racan Ukošić / datum: 2. 4. 2021. 09:13

Boravkaši 1.b svima žele vesele proljetne praznike, a vjernicima sretan Uskrs! smiley

 


[OPŠIRNIJE]Ožujak 2.c
Klaudija Racan Ukošić / datum: 31. 3. 2021. 16:37

Mjesec ožujak započeli smo radionicom „Recept za sretnu školu“ u sklopu koje smo pokušali napisati recepte, a potom ih i „skuhati“ kako bismo boravak u školi još više uljepšali i bili sretniji.
Razgovorom smo se prisjetili zašto se obilježava Dan žena, zašto je on značajan i napisali poruke ohrabrenja ženama oko nas.
Pano smo ukrasili valovima u tonovima plave boje koje smo izrađivali za Dan voda te leptirima i bubamarama od kolaža.
Na Dan očeva pjevali smo pjesmu „Al' tata ti me voliš“ i pisali zanimljivosti o svojim očevima koje smo im potom i poklonili.
U našem projektu „5 minuta petkom za glazbu“ ovaj put smo se upoznali sa skladateljem Gioachinom Rossinijem i slušali „Duet mačaka“. Saznali smo zanimljivosti o mačkama, upoznali egipatsku mitologiju božice Bastat, čitali pjesmu „Jedna se mačka samo smijala“ od Luke Paljetka te na kraju u parovima izvodili svoj duet. Taj dio nam je bio najzanimljiviji, jedva smo uspjeli izvršiti zadatak od smijanja i mijaukanja.
Salvador Dali nam je bio umjetnik mjeseca, a njegovi „Slonovi“ motiv za naš kreativni rad. Tehnikom modeliranja poigrali smo se i izradili naše neobične slonove. 
Pripremali smo se i za praznike pa smo povodom blagdana Uskrsa mijesili svatko svoje tijesto (to nam je bilo posebno zanimljivo), kalupom oblikovali jaja te ih potom bojali u šarene pisanice.
Spremni i zadovoljni otišli smo na zasluženi odmor! 

Pod opširnije možete pogledati ostatak fotografija našeg kreativog rada.

 

Učiteljica Maja Prokl


[OPŠIRNIJE]"Kada se proljeća približi čas, veselog zvončića čuje se glas..."
Klaudija Racan Ukošić / datum: 29. 3. 2021. 08:01

Ožujak u boravku 1.b razreda protekao je u mnogim zanimljivim aktivnostima.

Dolazak proljeća najavili smo mimozama koje smo oslikali temperama.

Upoznali smo jezičnu igru "Što se u omotnici krije?". Podijeljeni u manje grupe, od slova smo slagali riječi, od riječi rečenice, od rečenica kratki tekst. Bilo nam je teško, ali uspjeli smo sve posložiti i pritom se dobro zabaviti.

Izmišljali smo i pričali priče. Dobiveni broj na kockici odredio nam je lika, okolinu i problem. Naše priče bile su vrlo maštovite, a neke i humoristične.

Natjecali smo se u igri "Slovo po slovo". Bacali smo kockicu i kad smo stali na polje s određenim slovom, trebali smo u 10 sekundi zapisati riječ koja njime započinje ili ga sadržava. Na kraju smo zbrajali količinu napisanih riječi.

Obilježili smo Svjetski dan matematike. Zbrajali smo i oduzimali do 10 na različite načine: pomoću nastavnog listića, bojanke, kartica, digitalnog alata Educandy. Odigrali smo i dvije igre- "Tko će prije i točnije izračunati" i "Bomba". Vrlo brzo smo ih zavoljeli i nastavili igrati i idućih dana.

Uspoređivali smo modu prije 100 godina s današnjom te na jedan dan postali mali modni kreatori. Na idućoj fotografiji možete pogledati koliko smo bili uspješni.

Povodom Međunarodnog dana žena razgovarali smo zašto se obilježava, koje žene su važne u našim životima, čime se one bave, uspoređivali prava žena nekad i danas, čitali kratke priče (iz zbirke "Priče za laku noć za mlade buntovnice") o poznatim ženama te na kraju izradili origami haljinice-čestitke koje smo poklonili najdražim ženama u životu.

Posadili smo grah i nestrpljivo pratimo kako napreduje iz dana u dan.

Upoznali smo majstora Body percussiona, Salva Russa, te se okušali u tome zajedno uz njegova videa. Čak smo i sami osmislili svoje vježbe. Pokušali smo, i još uvijek se trudimo, uvježbati popularni "The Cup Song". Donijeli smo plastične čaše i kad god imamo priliku, vježbamo s učiteljicom.

Razveselili smo očeve za njihov dan. Napisali smo neke zanimljivosti o njima, izradili origami košulje od kolaž papira te im sve zajedno poklonili.

Jako smo se veselili dolasku proljeća pa smo mu nacrtali rođendanske torte.

Obilježili smo Svjetski dan osoba s Down sindromom. Taj dan nosili smo rasparene čarape, razgovarali o različitostima, o tome kako nismo svi isti, kako je svatko poseban na svoj način, da različitost ne smeta da budemo s nekim prijatelj te da bez obzira na različitosti svi imamo jednaka prava. Saznali smo da se djecu s Down sindromom još naziva i "djeca suncokreti". Njima u čast napravili smo male suncokrete koji krase naš pano.

 

Nismo zaboravili ni Svjetski dan voda. Kroz radionicu "Voda za život" čitali smo prigodne priče ("Ime rijeke", "Ponornica", "Stambeni problemi-važnost doma i onečišćenje voda"), razgovarali o postupcima i ponašanju ljudi prema vodi u prirodi, proučavali fotografije što se događa kad nema vode, pisali akrostihove na temu "Voda" te na kraju izradili plakat koji je izložen u hodniku naše škole.

Mudre sovice od kolaž papira krase naše ormare. One nas sada gledaju i prate u učenju.

Nastavili smo s našim projektima koji se uskoro bliže svome kraju. U projektu "5 minuta petkom za glazbu" upoznali smo skladbe "Mala vojska", B. Kunca te "Za Elizu", L. van Beethovena. U projektu "U svijetu likovnih umjetnika 2" upoznali smo Romera Britta te po uzoru na njega naslikali leptire.

Bliže nam se proljetni praznici. Kad malo napunimo baterije, bit ćemo spremniji za veliku završnicu i još mnogo aktivnosti.

Ostale fotografije možete pogledati pod opširnije.

Učiteljica Klaudija Racan Ukošić

 

 


[OPŠIRNIJE]Veljača "prevrtača" u 2.c razredu
Klaudija Racan Ukošić / datum: 26. 2. 2021. 18:07
 
Tijekom veljače, uz učenje Matematike i Hrvatskog jezika, bavili smo se i mnogim drugim zanimljivim sadržajima.
 
U projektu "Pet minuta petkom za glazbu" upoznali smo se s Richardom Wagnerom i slušali skladbu "Kas Valkira".  Čitali smo i "Mit o Valkiri Brunhildi" iz germanske mitologije te skladbu povezali s mitologijom i mitskim bogovima.
 
Upoznali smo se sa životom dabrova i izrađivali maketu dabrove jazbine odnosno staništa.
 
Obilježili smo Svjetski dan opere slušajući i gledajući klasičnu, modernu i dječju operu, a Valentinovo pisanjem ljubavnih pisama i izradom srca kojima smo ukrasili pano. Povodom maškara izradili smo maske u tehnici grataž. Dan ružičastih majica obilježili smo razgovorom o vršnjačkom nasilju, prihvaćanju različitosti te izradom bedževa s porukama protiv nasilja koje smo ostatak dana nosili na svojim ružičastim majicama.
 
   
 
U svijetu likovnih umjetnika upoznali smo Editu Schubert i slikali proljetnice inspirirani njenom tehnikom slikanja.
 
Veljača "prevrtača" u boravku 2.c razreda proletjela je za čas!
Učiteljica Maja Prokl

[OPŠIRNIJE]Bogata veljača u 1.c
Klaudija Racan Ukošić / datum: 26. 2. 2021. 17:37

U boravku 1.c veljača je iza sebe ostavila puno zanimljivih aktivnosti i radova. Naše vrijedne ruke marljivo su slikale, izrađivale i stvarale.

2. veljače obilježili smo Međunarodni dan zaštite močvara i proširili znanje o močvarnom području, flori i fauni.
Proučavali smo afričke maske te oslikali svoje vlastite po uzoru na njih.
O svetom Valentinu i danu zaljubljenih nešto smo znali, a nešto novo naučili. Čitali smo pjesme i pisali pisma te na kraju nacrtali prigodne crteže.
Dan sigurnijeg interneta obilježili smo 9. veljače kroz poučni video i razgovor, provjerili smo znanje društvenom igrom te na kraju podijelili diplome za uspješan prolazak. 12. veljače proveli smo dan pod maskama u igri i smijehu.

Jedan važan dan nam se također smjestio u mjesecu veljači, a to je 100. dan škole odn. 100. dan nastave. Obilježili smo ga kroz različite aktivnosti i igre.
22. veljače je bio Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva te smo nakon poslušane prezentacije, razgovora i igre izradili i svoja slova na glagoljici, ali ne u kamenu, već u šarenom plastelinu.
Posljednja srijeda u veljači uvijek je rezervirana za Dan ružičastih majica. Pored poučnih videa, igre, razgovora i analize, ukrasili smo naš razredni pano ružičastim majicama s natpisima protiv nasilja te tako poslali jasnu poruku kako nasilju nigdje nema mjesta.

                            

                                                                                                Učiteljica Tea Horvat


[OPŠIRNIJE]Dan ružičastih majica u 1.b
Klaudija Racan Ukošić / datum: 24. 2. 2021. 16:55

Danas smo simbolično u školi nosili ružičaste majice, a kroz radionicu "Nemoj mi se rugati" objasnili povodom čega obilježavamo današnji dan. Čitali smo priču o vršnjačkom nasilju (Što se događa s Dolores?, iz zbirke "Velika knjiga emocija", M. Menendez-Ponte), razgovarali jesmo li se našli u nekim sličnim situacijama i kako se sve riješilo na kraju. Objasnili smo razliku između sukoba i nasilja, pjevali pjesmu "Život nije siv", izradili ružičaste žabice s prigodnim porukama, igrali se s njima te razveselili jedni druge.

Za kraj smo na zajedničku majicu zalijepili usta iz kojih izlaze samo pozitivne riječi, a ne "one koje bole". Zaključili smo kako trebamo biti svjesni sebe i drugih oko nas, trebamo jedni druge prihvaćati, uvažavati i graditi pozitivan odnos i stav kako bi naša budućnost bila bolja i veselija. 

Učiteljica Klaudija Racan Ukošić


[OPŠIRNIJE]Sadnja lukovica tulipana_PB 1.a
Nada Crnković / datum: 24. 2. 2021. 09:00

Jučer su učenici produženog boravka 1.a razreda s učiteljicom Elom  iskoristili prekrasan sunčan dan za sadnju lukovica tulipana  i tako se pridružili uređivanju školskog vrta koji su započeli članovi eko-grupe škole sadnjom sadnica stabala jabuke. Učenici su oduševljeno prihvatili ovu aktivnost, preuzeli rukavice, lopate , lukovice te prionuli na posao. Slika ne može prenijeti svu sreću, radost i energiju koju su učenici , zajedno s učiteljicom , imali i  osjećali. No, ipak, trenutak je uhvaćen i zato pogledajte kako je to izgledalo.

    

         


[OPŠIRNIJE]100. dan nastave u boravku 1.b
Klaudija Racan Ukošić / datum: 19. 2. 2021. 16:58

Nismo se ni okrenuli, a već smo jučer i danas odradili aktivnosti povodom naših prvih 100 dana u školi. Bilo je tu matematičkih zadataka (10 puta 10 različitih tipova zadataka), tjelesnih aktivnosti (10 puta 10 vježbi), slikali smo sebe kao stogodišnjake, naučili pjevati pjesmicu "100. dan škole", izradili smo krune, imenovali i bojali 100 životinja, odigrali igru znanja sa Štrumpfovima i otkrili poruku koju su nam poslali. Za kraj, fotografirali smo se s diplomama kao uspomenom na današnji dan.

Učiteljica Klaudija Racan Ukošić


[OPŠIRNIJE]Valentinovo i 100. dan nastave u 2.a
Klaudija Racan Ukošić / datum: 19. 2. 2021. 16:22

Nek' svud ljubav sja, sve ljude nek' spaja!
Valentinovo, dan zaljubljenih, dan ljubavi prema roditeljima, prema prijateljima… Toliko značenja i legenda o ovom danu. Svi smo čuli neku od verzija legende o svetom Valentinu pa tako smo i mi u produženom boravku pričali o raznim legendama nastanka Valentinova. Razgovarali smo o tome kako iskazujemo ljubav, što je to zapravo ljubav i o događajima u kojima smo osjetili ljubav. Izrađivali smo srce od vune i kartona. Neki od nas su se iskušali u samostalnom „šivanju“ srca iglom i vunom, dok su drugi već na pripremljena srca s rupama, provlačili vunu i tako stvarali razna umjetnička ostvarenja.

Osim Valentinova, obilježili smo i 100-ti dan u školi. Izradili smo krune i naočale za dan obilježavanja, a na sam dan sudjelovali smo u raznim aktivnostima. Crtali smo se na novčanici od 100 kn i smišljali što smo to važno napravili da se nađemo na istoj. Bili smo vrlo vrijedni i riješili 100 matematičkih zadataka. „Radili“ smo pizzu sa 100 sastojaka i razmišljali što sve možemo kupiti za 100 kuna. Za kraj smo na ploču napisali „100 razloga zašto volimo školu“. 100-ti dan ovjekovječili smo zajedničkom fotografijom i podjelom diploma za uspješnih 100 dana nastave u kojima smo postali 100 dana pametniji.

               

 

Učiteljica Karla Gjuretek


[OPŠIRNIJE]Maskenbal u 2.a
Klaudija Racan Ukošić / datum: 17. 2. 2021. 16:55

Maskenbal, maskenbal, svatko voli maskenbal…
Veljača je započela pripremama za najluđi dan u godini. Uređivali smo razredni pano, razgovarali o  običajima vezanim uz maškare i gledali razne povorke maškaranih skupina diljem svijeta. Nestrpljivo smo čekali da maskirani dođemo u školu, pomno promišljali o maskama koje ćemo nositi i veselili se maskiranju. Kada smo napokon dočekali taj dan, uživali smo uz pjesmu i ples i pokoji slatkiš jer kakve su to maškare bez slatkiša. 😊

                     

 

Učiteljica Karla Gjuretek


[OPŠIRNIJE]"Najlipše je vrime baš u srcu zime"
Klaudija Racan Ukošić / datum: 16. 2. 2021. 17:21

U boravku 1.b razreda protekli tjedni bili su u znaku ljubavi i maškara. Napisali smo jedni drugima pisma, ubacili ih u sandučić te podijelili uoči Valentinova. Pokušali smo napisati svoje prve stihove. I to ne bilo kakve, već akrostihove. Jesmo li bili uspješni, pogledat ćete u fotogaleriji. Čitali smo priče o ljubavi, izradili srca presavijanjem kolaž papira te uredili naš pano. Kroz projekt "U svijetu likovnih umjetnika 2", upoznali smo umjetnicu Laurel Burch te slikali mačke po uzoru na njene radove. Ipak je veljača mjesec mačaka. A kad smo već kod mačaka, jako nam se svidjela Rossinijeva skladba "Komični duet dviju mačaka". Jako smo se nasmijali.

Kad su maškare zavladale razredom, bio je to vrlo poseban dan. Svaka maska u razredu bila je posebna. Upoznali smo se s običajima za maškare, s pojmovima fašnik, poklade, krnjeval, karneval, pust, mesopust, naslikali afričke maske, pjevali i plesali. Našoj sreći nije bilo kraja! 

 

 

Učiteljica Klaudija Racan Ukošić


[OPŠIRNIJE]Aktivnosti 2.c nakon povratka s praznika
Klaudija Racan Ukošić / datum: 1. 2. 2021. 18:15

Povratak u klupe s veseljem smo dočekali, i iako kratak, siječanj raznim aktivnostima obilježili. 
Zimsku hladnoću dočarali smo slikanjem zimske noći pomoću tonova boja. 
Da bi se ugrijali, obilježili smo Međunarodni dan zagrljaja. Razgovarali smo zašto se ljudi grle i kako se osjećamo kada nas netko zagrli.  Osjećaj zagrljaja pokušali smo opisati u  sastavku "U tvom zagrljaju" ili akrostihu "Zagrljaj".
Uočavali smo promjene u prirodi i radili svoje umne mape "Zima".
U sklopu projekta "5 minuta petkom za glazbu" upoznali smo se s Robertom Schumannom i njegovim "Divlji  jahačem". Saznali smo da je konj simbol snage i slobode pa smo svoje shvaćanje slobode dočarali crtežima.
Nastavili smo i s projektom "U svijetu likovnih umjetnika 2" te upoznali se sa svijetom Pabla Picassa. Inspirirani njegovom "Ženom koja plače" napravili smo svoju verziju, samo smo ipak izabrali osmijeh umjesto plača.

Pod opširnije možete zaviriti u naš mali kreativni kutak.

 

Učiteljica Maja Prokl


[OPŠIRNIJE]2.a ponovno u školskim klupama
Klaudija Racan Ukošić / datum: 29. 1. 2021. 16:55

Nakon dugih zimskih praznika, vratili smo se u školske klupe i ponovno započeli druženje u produženom boravku.
Iako je siječanj bio kratak, ispunili smo ga raznim aktivnostima. Tako smo obilježili Dan zagrljaja. Poštivajući epidemiološke mjere, grlili smo se na daljinu, razgovarali o tome što zagrljaj znači za nas, kako se osjećamo dok se grlimo i s kime se najviše volimo grliti. Zajedničkim snagama izradili smo plakat koji smo izvjesili u razredu. 
Također smo se ponovno privikavali na školske obaveze pa smo puno vježbali pisana slova, ponavljali zbrajanje i oduzimanje uz pomoć platforme Wordwall. Uz to smo organizirali „Matematičku utrku“ gdje smo iskazali svoje tjelesne i matematičke sposobnosti. Uz igre pantomime, crtanja i objašnjavanja pojmova, uvježbavali smo pojmove iz prirode.
Mjesec smo priveli kraju projektima „U svijetu likovnih umjetnika“ i „Pet minuta petkom za glazbu“. Uživali smo u zvucima Schumannove skladbe „Divlji jahač“ i po uzoru na Pabla Picassa izrađivali likovne radove u kubističkom duhu.

Učiteljica Karla Gjuretek


[OPŠIRNIJE]Zima u 1.b
Klaudija Racan Ukošić / datum: 22. 1. 2021. 17:58

Brrr... zima je u svom punom jeku, a mi smo ponovno u školskim klupama.

U prvom tjednu nakon praznika proučavali smo i izradili pahuljice od vatenih štapića.

Budući da smo sad već jako puno slova naučili i počeli sve više čitati, napravili smo si origami straničnike (bookmark) kojima ćemo označavati stranice u knjigama.

Kako bi se bar malo ugrijali, imali smo radionicu "Vrijeme je za čaj". Potaknuti Andersenovom pričom Čajnik, slikali smo čajnike pastelama te uredili pano. Organizirali smo i našu prvu razrednu čajanku. Donijeli smo svoje omiljene šalice i čajeve, med i/ili šećer te uz topli napitak razgovarali o porijeklu čaja, u kojim civilizacijama se i na koji način konzumira, o ljekovitosti čajeva, vrstama čaja, koji je nama najdraži, a čitali smo i različite zanimljivosti i legende o čaju.

                 

Tjedan smo završili  Valcerom cvijeća (iz baleta Orašar) P.I.Čajkovskog, a ponovili smo i sve skladbe i skladatelje koje smo upoznali u prvom polugodištu.

Učiteljica Klaudija Racan Ukošić


[OPŠIRNIJE]Novogodišnja video priredba produženog boravka
Klaudija Racan Ukošić / datum: 24. 12. 2020. 14:53

Svake godine, u doba ovo,                                   

boravkaši pripreme nešto novo.

Tradicionalne priredbe uživo nema,

al' se u našoj "kuhinji" virtualna sprema.

Po prvi put, za vas samo,

sa zanimljivim točkama u videu nastupamo.

Puno smo vježbali, naporno radili,

kako bi vas sve ugodno iznenadili.

Sretne blagdane želimo svima,

i malima i velikima!

 

Učenici i učiteljice produženog boravka

 

* Poveznica na video priredbu: 

https://www.youtube.com/watch?v=kh8rh6xrbZA&feature=youtu.be

Priredbu pripremile učiteljice: Ela Poljarević, Klaudija Racan Ukošić, Ivana Vratarić Vojnić , Tea Horvat, Karla Gjuretek, Ana Kvaranta i Maja Prokl

Video montaža: Maja Prokl
Stihovi: Klaudija Racan Ukošić


[OPŠIRNIJE]Prvo polugodište u boravku 2.a
Klaudija Racan Ukošić / datum: 22. 12. 2020. 16:50

U boravku 2.a  cijelo je polugodište bilo vrlo zanimljivo i jako brzo je prošlo. Nismo se ni okrenuli, a rujan nam je proletio u upoznavanju s novom učiteljicom i ponovnom međusobnom povezivanju. Listopad smo započeli obilježavanjem "Tjedna svemira". Svemir nas je toliko zaintrigirao pa smo mu odlučili posvetiti cijeli mjesec. Učili smo o Suncu, Mjesecu, planetama, astronautima i o mnogočemu drugom. Promatrali smo rad Međunarodne svemirske stanice i gledali dokumentarni film "Put u svemir". Nadahnuti naučenim, izražavali smo se i kreativno. Izradili smo veliki razredni model Sunčeva sustava, nacrtali galaksiju, Sunce i svemirsku stanicu. Radovima smo ukrasili učionicu.

Osim svemira, kroz mjesec smo obradili i glazbenike u sklopu projekta "Pet minuta petkom za glazbu". Uživali smo u glazbenim djelima klasične i filmske glazbe . Učili smo o radu i djelima umjetnika Michelangela Buonarottija. Najviše nas se dojmilo oslikavanje Sikstinske kapele pa smo po uzoru na Michelangela slikali u ležećem položaju. Smijali smo se, žalili i izvukli poantu "kako nije baš lako crtati naopako!" Motiv su nam bile jabuke jer smo taj dan obilježavali i Dan jabuka.

Sa studenim stižu nove avanture i tako od svemirskih znalaca postajemo izumitelji. Mali izumitelji, velikih ideja! Naučili smo mnogo toga o važnosti izuma koji nam olakšavaju svakodnevni život, ali i uočili neke od mana moderne tehnologije. Letjeli smo s braćom Wright te upoznali izume Nikole Tesle i Fausta Vrančića. Na kraju tjedna pustili smo mašti na volju i izmislili svoje vlastite izume. Nacrtali smo ih, detaljno opisali, a potom i prezentirali razredu.

U nastavku mjeseca slušali smo jesenske pjesme, promatrali prirodu kako se mijenja, skupljali jesenske plodove i uživali igrajući se na zraku. Za naš jesenski pano izradili smo lišće, jesenske mobile, ježeve i origami muhare.

Osim likovnih i kreativnih postignuća, uz pomoć razrednog kalendara, uvježbavali smo dane, tjedne i mjesece u godini, godišnja doba te savladali kako napisati nadnevak.

Mišlju da je "Umjetnost linija naših misli!" završili smo mjesec. U sklopu projekta "U svijetu likovnih umjetnika 2" obradili smo rad Gustava Klimta. Nadahnuti njegovim djelima, naslikali smo svoju verziju "Drva života".

Nismo se ni okrenuli i već su počele novogodišnje i božićne pripreme.

Uz školske zadaće i marljivo učenje za uspješan završetak polugodišta, izrađivali smo razne ukrase kojima smo unijeli božićni duh u našu učionicu. Također, veliku pažnju posvetili smo pripremama za virtualnu Novogodišnju priredbu produženog boravka.

Sudjelovali smo u eko - natječaju “Od starog novo, za dar od srca” koji je pokrenuo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi uoči nadolazećih blagdana motivirao učenike osnovnih i srednjih škola da za svoje najmilije osmisle od starih stvari maštovite božićne poklone i ukrase. Izradili smo dva ukrasa od jedne plastične boce. Naš projekt nazvali smo „UKRASI ZA (od) PET (ambalaže)“, a ukrase smo poklonili roditeljima.

Osim spomenutog projekta, sudjelovali smo i u otvorenju izložbe školskog projekta „Kaštanjer – prijatelj pčela“. Školski projekt nastao je kao dio većeg projekta Zelene Istre pod nazivom „Znanje za održivo djelovanje“. Na otvorenju izložbe recitirali smo pjesmu „Pčelice“ književnice Josipe Franjić Radulović.

Ukrase koje smo izradili,  lijepo smo zapakirali u pomno ukrašene vrećice. 

Razgovarali smo o lijepim i onim manje lijepim trenucima u protekloj godini te napisali želje za iduću. Zajedničkim fotografiranjem završili smo prvo polugodište i s veseljem krenuli na praznike.

Pod opširnije možete pogledati našu malu galeriju radova.

Učiteljica Karla Gjuretek

 

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Ususret blagdanima
Klaudija Racan Ukošić / datum: 22. 12. 2020. 13:55

U produženom boravku 1.b razreda nastupilo je blagdansko ozračje još prije mjesec dana. Počeli smo se vrlo rano pripremati za Novogodišnju video priredbu produženog boravka kako bi točke čim bolje uvježbali. Naučili smo pjesmice Feliz Navidad i Rudolph the red nosed reindeer te recitaciju Dječji oglas. Jedva čekamo snimku pokazati svojim obiteljima i prijateljima. 

Likovnih radionica nije nedostajalo. Izrađivali smo blagdanske ukrase kako bi uredili svoju učionicu te prigodne čestitke kojima ćemo razveseliti svoje najmilije.

U smijehu, veselju, šali, plesu, pjesmi provodimo posljednje dane prije završetka prvog polugodišta i radujemo se prvim školskim praznicima. Pod opširnije možete pogledati fotografije malih vrijednih vilenjaka iz b razreda. smiley

Učiteljica Klaudija Racan Ukošić (zamjena: Ivana Vratarić Vojnić)


[OPŠIRNIJE]Jesenski ugođaj u 2.b
Klaudija Racan Ukošić / datum: 16. 11. 2020. 18:45
U boravku 2.b razreda nikad nije dosadno.
Protekla 2 mjeseca vrlo brzo su prošla. Donosili smo plodove jeseni (kestene, mandarine, jabuke, grožđe, dunje), lišće u različitim bojama te napravili svoj jesenski kutak. Naučili smo neke vrste listopadnog drveća, promatrali oblike njihovog lišća te na kraju od kolaža i sami izradili svoje.
Pomoću Power Point prezentacije naučili smo zanimljivosti o ježevima. Motivirani Ćopićevom Ježevom kućicom, oblikovali smo svoje ježiće od plastelina i šišarki.
Obilježili smo i Dan jabuka. Učili smo o utjecaju jabuka na naše zdravlje te izradili jabuke od kolaž papira.
Naučili smo kako koloristički tonirati predmete koje slikamo. Tako smo stvorili prekrasne bundeve.
Čak cijeli tjedan posvetili smo svemiru. Upoznali smo se s planetima Sunčevog sustava kroz edukativna videa. Naučili smo ime i izgled svakog planeta te kako zvuče u svemiru. Naslikali smo ih temperama. Također, gledali smo video o razvitku svemirskih letjelica od 1926. godine do danas. Promatrali smo kako izgleda ispaljivanje letjelice u svemir i od kojih se dijelova ona sastoji. Koristeći kolaž i aluminijsku foliju, i sami smo se okušali u izradi naših letjelica.
Upoznali smo se sa životom astronauta u svemiru. Naučili smo od kojih se dijelova sastoji odijelo astronauta. Crnim flomasterom i kredama u boji stvorili smo svoje astronaute.
Zamišljali smo svog vanzemaljca u priči "Putovanje u svemir", a zatim ga izradili od plastelina, predstavili pred razredom te naveli koje posebne sposobnosti ima. 
Jako smo uživali u svim navedenim aktivnostima i veselimo se budućim!
 
 
Učiteljica Ana Kvaranta
 

[OPŠIRNIJE]Bekavci kreativci
Klaudija Racan Ukošić / datum: 13. 11. 2020. 19:33

U produženom boravku 1.b razreda vlada od prvog dana jedna pozitivna i kreativna energija. Dva mjeseca druženja već su iza nas i toliko toga smo uspjeli napraviti u ovim vrlo neobičnim vremenima.

Započeli smo dva projekta koja namjeravamo provoditi kroz cijelu školsku godinu. Jedan je nastavak prošlogodišnjeg "U svijetu likovnih umjetnika 2", a drugi je novi  "5 minuta petkom za glazbu". Upoznali smo Kandinskog i Rizzija te stvarali kreativna likovna djela po uzoru na njih. Iako bi vam ih rado pokazali, radove nećemo sad otkrivati. Neka budu iznenađenje za izložbu na kraju godine. Do sad smo već poslušali i zapamtili skladbe Griega, Mozarta, Straussa mlađeg, Liszta i Brahmsa te s nestrpljenjem očekujemo svaki drugi petak.

Obilježili smo dolazak jeseni pjevajući prigodne pjesmice, promatrajući promjene u prirodi, stvarajući likovne uratke te čitajući prigodne tekstove.

Povodom Dana za zdrave zube, naučili smo kako očuvati naše zube zdravima i upoznali nevaljalce Grica i Greca.

Svoje vrijeme posvetili smo i Danu hrvatske policije. Naučili smo kako se ponašati u prometu, otpjevali pjesmu Poštujte naše znakove- Ne smije se igrati na cesti i za kraj nacrtali policajca.

Svjetski dan zaštite životinja protekao je u razgovoru o ugroženim životinjama na planeti i što možemo napraviti kako bi ih zaštitili. Donijeli smo i svoje fotografije ljubimaca i predstavili ih ostatku razreda.

Nismo propustili ni Mjesec knjige. Kako tek upoznajemo prva slova, mi smo donosili svoje omiljene knjige, a učiteljica nam je čitala.

Sudjelovali smo u Dukatovom kreativno-likovnom natječaju "Volim mlijeko" (Tema: Naš planet Zemlja) te s nestrpljenjem očekujemo objave rezultata u veljači 2021. godine.

Za Dan kravate puno smo naučili o tome kako je nastala i njenoj ulozi kao odjevnog predmeta. Pogledali smo fotografije najveće kravate na svijetu koja je krasila, ni manje ni više, nego našu pulsku Arenu. Oduševili smo se viđenim. Na kraju aktivnosti, sami smo dizajnirali  svoje kravate te napravili malu razrednu modnu reviju. 

Naučili smo što je animacija, kako nastaje animirani film, što je Flip book i izradili svoj povodom Svjetskog dana animiranog filma.

Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana, prisjetili smo se najmilijih koji više nisu s nama i ukrasili pano lanternama koje su gorjele za njih.

Svjetski dan izumitelja posvetili smo najpoznatijim izumima i izumiteljima, pogledali smo kratke dokumentarne filmove o izumima važnima za čovječanstvo, a za kraj smo pokušali i sami izmisliti neke svoje. Tko zna, možda se među nama krije neki novi Tesla ili Penkala...?

Upoznali smo online alat Wordwall. Jako volimo učiti na taj način. Otkrili smo kako jako volimo plesati i pjevati. Jedva čekamo nešto pripremiti za vas.

I uz sve nabrojano, svaki dan pišemo domaće zadaće i uvježbavamo gradivo te provodimo slobodno vrijeme na školskom igralištu u igri i veselju. 

U nastavku (pod opširnije) možete zaviriti u galeriju naših radova, kad nas je učiteljica stigla fotografirati. smiley

Učiteljica Klaudija Racan Ukošić

 


[OPŠIRNIJE]Jesen je stigla u 1.c
Klaudija Racan Ukošić / datum: 9. 11. 2020. 18:48

Jesenski dani u 1. c razredu prolaze u zaigranom i veselom tonu. Učenici svoje vrijeme u produženom boravku provode u stvaralaštvu, plesu, igri, zajedništvu i učenju. Svojim kreativnim ukrasima i crtežima ukrašavaju razredni pano. 

Tako smo prigodno obilježili Svjetski dan zaštite životinja, ponešto naučili o zaštićenim vrstama, upoznali neke egzotične životinje, ali i prisjetili se kako izgleda pravilna briga  oko životinja. 

Dan kravata smo obilježili radionicom „Moja vesela kravata“ gdje su učenici poslušali zanimljivosti i naučili otkud kravata potječe, prisjetili su se kako je naša pulska Arena izgledala s crvenom kravatom te nakon toga konačno i izradili od papira svoje kravate koje smo obojali i ukrasili flomasterima prema svojoj želji. 

Prigodne jesenske motive dočarali smo i naslikali kroz različite simbole jeseni poput jesenskih bundeva koristeći pastelne boje. Zrelo jesensko grožđe izradili smo koristeći kolaž papir i flomastere. Jesenske šarene krošnje prikazali smo crtežima koristeći  kolaž i pastelne boje. Slikali smo lanterne koristeći tempere i crtali paukove mreže koristeći flomastere te naučili koje su osnovne boje. Likovno izražavanje nismo povezali samo s prirodom, već i s matematikom te smo tako pomoću šarenog kolaž papira izradili i svoje robote od geometrijskih likova.

Obilježili smo i Svjetski dan pošte kroz prigodne pjesme, priču i zagonetke, a odglumili smo i „Poštara“ te pri tome kroz igru vježbali slanje pisama i pravila ponašanja.

Međunarodni dan nenasilja obilježili smo radionicom kroz razgovor o poželjnom i nepoželjnom ponašanju te zaključili kako nasilje nije rješenje već moramo reagirati na drugačije i ispravnije načine i kako lijepa riječ otvara sva vrata. Međunarodni dan međusobnog pomaganja obilježen je također radionicom – svaki učenik je izvukao nečije ime iz razreda te je iduća tri dana dodatno pomagao tom učeniku  ne govoreći tko je izvukao koga kako bi si dodatno pomagali i pokazali kako misle jedni na druge.

Projektom „5 minuta petkom za glazbu“ otkrivamo čari glazbe te proširujemo svoje znanje o poznatim skladateljima i skladbama. Likovnim projektom „U svijetu likovnih umjetnika 2“ učimo o poznatim svjetskim umjetnicima i njihovom načinu izražavanja.

    

Za učenje kroz edukativne igre upoznali smo se s alatom „Wordwall“ i time povezali najbolje od tehnologije i učenja kroz igru.  Slobodno vrijeme provodimo u plesu i igrama na školskom dvorištu, igrajući razne igre, crtajući, čitajući knjige i priče te kroz razne druge aktivnosti. Dani nam veselo i brzo prolaze u smijehu i veselju.

 

Učiteljica Tea Horvat


[OPŠIRNIJE]1.a na izložbi japanskih lutaka
Klaudija Racan Ukošić / datum: 22. 10. 2020. 19:48

Naši učenici 1.a razreda produženog boravka posjetili su izložbu "Ningyo". Radi se o izložbi japanskih lutaka koje su bile izložene u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca. Boravkaše je kroz izložbu vodila arheološka pedagoginja Tina Širec Džodan. Djeca su se tako imala prilike susresti s gotovo 70 lutaka, od onih tradicionalnih do suvremenih kojima se igraju njihovi vršnjaci u Japanu. Izložba im je bila vrlo zanimljiva i puni dojmova vratili su se u školu.

Učiteljica Ela Poljarević


[OPŠIRNIJE]Korisne informacije za roditelje boravkaša
Klaudija Racan Ukošić / datum: 7. 9. 2020. 12:12

Dragi roditelji,

u prilogu (pod opširnije) se nalaze naša prezentacija i letak s korisnim informacijama o organizaciji produženog boravka u našoj Školi.
Također, ovdje možete pronaći i dokumentaciju koju je potrebno ispuniti prilikom upisa u boravak (ugovor, upisni list, zahtjev za priznavanje prava za 25%-tnu subvenciju Grada u cijeni produženog boravka-za korisnike dječjeg doplatka, suglasnost za komunikaciju putem Viber-a, suglasnost za fotografiranje i snimanje učenika u pedagoške svrhe).

Upisi u produženi boravak održat će se od utorka (8. rujna) do petka (11. rujna) u vremenskom razdoblju od 8 do 11 sati te od 13,30 do 16,30 sati.
Produženi boravak započinje s radom 14. rujna.
Za sve upite možete nam se obratiti na naše službene mailove:

maja.prokl@skole.hr

klaudija.racan@skole.hr

Veselimo se suradnji s vama kao i našim najmlađima, starim i novim boravkašima.

Učiteljice Maja Prokl i Klaudija Racan Ukošić


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju