2017-04-28 18:03:00

Terenska nastava u Premanturi

Učenici IV. a, b, c  razreda u pratnji svojih učiteljica: Katice Lučić, Marije Čulinović i Mirjam Serblin te dviju pripravnica: Ines Tonkli i Barbare Draščić, 25. travnja 2017. autobusima Autotransa otišli su na terensku nastavu u Premanturu i u zaštićeni krajolik rta Kamenjak.

Oni već četiri godine provode svoj mini projekt o zdravoj prehrani u suradnji s gospođom i gospodinom, Sanjom i Sandrom Frančula koji od prvog razreda svojim maštovitim, kreativnim, a nadasve poučnim radionicama pomažu usvajanju zdravih navika prehrane. Počeli su sa miješenjem kruha s pšeničnim brašnom i brašnom bez glutena, slaganjem tanjura salate u najmanje 5 boja (vrsta povrća), izrada napitaka i slastica od sirovog voća i povrća, pa sve do ove radionice. Danas su zdrav način prehrane obogatili i šetnjom po Kamenjaku, upoznali se s prošlosti rta, dinosaurusima, mediteranskim začinskim biljem te endemskim biljnim vrstama (orhideje). Nakon kratkog predaha- marende koju su ponijeli od kuće, krenuli su dalje prema lučici. Tu su se družili s magistrom gospodinom Nevenom Ivešom. Pomogao im je upoznati ljepotu morskog svijeta i bogatstvo raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta u moru.  Shvatili su da osim biljaka na kopnu tj. šuma, pluća našeg planeta su i mora u kojima bezbroj sitnih, oku nevidljivih, algi pomaže u proizvodnji kisika bez kojeg nema života. More je i izvor vrlo zdrave hrane za čovjeka. Zato je važno očuvati naše more čistim. Nova šetnja dovela ih je na seosko imanje- farmu na kojoj smo vidjeli i puno domaćih životinja, od autohtonog boškarina, magarca, konjića, ovaca, kokoši, fazana, gusaka, pauna, purana do čančara. Smještene su uz maslinik i veliki vrt. Posebno zanimljivo bilo je kad je vlasnik seoskog imanja pokazao dio u kojem se proizvodi ovčji sir od mlijeka ovaca koje pasu na pašnjacima i livadama ovog predivnog zaštićenog dijela prirode. Pažljivi slušači naučili su da uz sir nastaje i sirutka, skuta i žur, kako je to vrlo zdrava hrana, a postupak izrade sira dugotrajan. Naime, sir mora odležati 3 mjeseca. Ovaj cijeli dan je zapravo poučio četvrtaše kako je važno raznoliko se hraniti, a i kako ta hrana i od kuda dolazi na stol. Na kraju su sjeli, odmorili se i imali priliku uživati u zdravom ručku: „pjatu domaće maneštre“  iz zdrave kuhinje gospodina Sandra. Još jedna kraća šetnja odvela ih je do centra Premanture gdje ih je već čekao prijevoz.

Zadovoljno su krenuli put škole. U bilježnice iz građanskog odgoja napisat će svoje dojmove, a dobre navike prenijeti u život.


Osnovna škola Kaštanjer Pula