Terenska nastava u Premanturi
Autor: Klaudija Racan Ukošić, 28. 4. 2017.
Učenici IV. a, b, c razreda u pratnji svojih učiteljica: Katice Lučić, Marije Čulinović i Mirjam Serblin te dviju pripravnica: Ines Tonkli i Barbare Draščić, 25. travnja 2017. autobusima Autotransa otišli su na terensku nastavu u Premanturu i u zaštićeni krajolik rta Kamenjak. Oni već četiri godine provode svoj mini projekt o zdravoj prehrani u suradnji s gospođom i gospodinom, Sanjom i Sandrom Frančula koji od prvog razreda svojim maštovitim, kreativnim, a nadasve poučnim radionicama pomažu usvajanju zdravih navika prehrane. Počeli su sa miješenjem kruha s pšeničnim brašnom i brašnom bez glutena, slaganjem tanjura salate u najmanje 5 boja (vrsta povrća), izrada napitaka i slastica od sirovog voća i povrća, pa sve do ove radionice. Danas su zdrav način prehrane obogatili i šetnjom po Kamenjaku, upoznali se s prošlosti rta, dinosaurusima, mediteranskim začinskim biljem te endemskim biljnim vrstama (orhideje). Nakon kratkog predaha- marende koju su ponijeli od kuće, krenuli su dalje prema lučici. Tu su se družili s magistrom gospodinom Nevenom Ivešom. Pomogao im je upoznati ljepotu morskog svijeta i bogatstvo raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta u moru. Shvatili su da osim biljaka na kopnu tj. šuma, pluća našeg planeta su i mora u kojima bezbroj sitnih, oku nevidljivih, algi pomaže u proizvodnji kisika bez kojeg nema života. More je i izvor vrlo zdrave hrane za čovjeka. Zato je važno očuvati naše more čistim. Nova šetnja dovela ih je na seosko imanje- farmu na kojoj smo vidjeli i puno domaćih životinja, od autohtonog boškarina, magarca, konjića, ovaca, kokoši, fazana, gusaka, pauna, purana do čančara. Smještene su uz maslinik i veliki vrt. Posebno zanimljivo bilo je kad je vlasnik seoskog imanja pokazao dio u kojem se proizvodi ovčji sir od mlijeka ovaca koje pasu na pašnjacima i livadama ovog predivnog zaštićenog dijela prirode. Pažljivi slušači naučili su da uz sir nastaje i sirutka, skuta i žur, kako je to vrlo zdrava hrana, a postupak izrade sira dugotrajan. Naime, sir mora odležati 3 mjeseca. Ovaj cijeli dan je zapravo poučio četvrtaše kako je važno raznoliko se hraniti, a i kako ta hrana i od kuda dolazi na stol. Na kraju su sjeli, odmorili se i imali priliku uživati u zdravom ručku: „pjatu domaće maneštre“ iz zdrave kuhinje gospodina Sandra. Još jedna kraća šetnja odvela ih je do centra Premanture gdje ih je već čekao prijevoz. Zadovoljno su krenuli put škole. U bilježnice iz građanskog odgoja napisat će svoje dojmove, a dobre navike prenijeti u život.
18216283_10212560466304304_1290971264_o.jpg (93.59 KB)
18216300_10212560458384106_1984531522_o.jpg (96.30 KB)
18217639_10212560464904269_1452298398_n.jpg (83.69 KB)
18235744_10212560468664363_1952826597_o.jpg (96.76 KB)
18236124_10212560464064248_145871612_o.jpg (95.14 KB)
18236217_10212560479064623_1011209781_o.jpg (94.59 KB)
18236306_10212560480024647_50870174_o.jpg (93.88 KB)
18254317_10212560483584736_2083045819_n.jpg (82.13 KB)
18260893_10212560470744415_926569548_o.jpg (89.69 KB)
18280805_10212560462384206_1268633650_n.jpg (77.44 KB)
Portali |
Službene stranice |
> Ministarstvo znanost... |
> Agencija za odgoj i ... |
> CARNet |
> Agencija za mobilnos... |
> Narodne novine |
Dnevni tisak |
« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |